Naime, radi se protezi podlaktice koja omogućava hvatanje, vožnju bicikla, pridržavanje, pisanje debelom kredom… Sama ruka je izrađena u laboratoriji iDEAlab, a realizovali su je rukovodilac laboratorije Vladimir Todorović i docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta sa Departmana za proizvodno mašinstvo. O tome kako je do svega došlo Vladimir govori:

Meni je prošle godine u septembru na vrata pokucao čovek sa pričom o tome kako njegova sestra ima dete koje je rođeno bez ruke. Ona je za nas saznala preko naših kolega u Zenici iz iDEAlaba, pa je on došao da pita da li bismo mi mogli za nju da napravimo nešto kao što prave kolege u Zenici.

Ubrzo su roditelji došli sa devojčicom na FTN kako bi se uradila potrebna merenja, a već u junu je dobila 3D desnu ruku. Kako Vladimir skromno priznaje, ne radi se o nečmu što je prvi put viđeno – u svetu se već godinama pojavljuju vesti o tome kako je nekom detetu zahvaljujući tehnologiji 3D štampe nadomešćen nedostatak ekstremiteta.

U izradu smo krenuli od ideje sa sajta Enabling the future. Model se preuzima sa sajta ove svetske zajednice koja se bavi time da se onima koji imaju telesni nedostatak omogući 3D nadogradnja. Primer modela jesmo preuzeli od njih, ali smo morali da ga prilagodimo i potpuno prepravimo jer se radi o detetu. Promenili smo neke od funkcionalnosti jer se ispostavilo da nisu dobre kao što je po modelu predviđeno.

Kako kaže, naknadno su našli da mogu da se urade i neki dodaci, pa je tako plan da se kroz kažiprst ostavi otvor kroz koji može da se stavi olovka i omogući joj da kroz koju godinu počne da uči da piše. Osim toga, već se rađaju ideje o pravljenju bioničke ruke:

Kolege sa elektronike su izrazile želju da se uključe u projekat sa senzorima koje bi postavili na ruku kako bi ona davala povratnu informaciju, kao i da u nekom trenutku ubace motor u zglob zarad dodanih funkcija… Svakako očekujem uključivanje drugih istraživačkih timova koji bi pomogli razvoj ove ruke.

Laboratorija u kojoj je urađena 3D ruka svoju opremu inače primarno koristi kao pomoć u zdravstvu. Ruka za devojčicu iz Vranja izrađena je stereolitografijom, laserom koji očvršćava tečnu smolu i tako pravi model.

Konkretno, radi se o SLA i FDM 3D štampačima, odnosno dve tehnike – klasičnom FDM štampanju koje podrazumeva topljenje plastike i finog SLA štampanja koje je daleko preciznije i manje grubo (čime su urađeni delovi šake koji treba da budu glatki i bez grubih prelaza).

Oprema kojom raspolažu, kao i do sada, koristiće se kao pomoć studentima da razviju svoje ideje uz pomoć mentora, za prototipe modela koji se rade za privredu (delovi koji treba da se rade za masovnu proizvodnju prvo se modeluju preko 3D štampača kako bi se proverila funkcionalnost), ali i dalje u zdravstvene svrhe. Na primer, za rekonstruktivnu hirurgiju lica:

Trenutno se radi na takvoj rekonstrukciji za jednog momka koji je imao saobraćajnu nesreću u kojoj mu je stradala čeona kost. Pravimo kalup za izlivanje gipsa koji će zameniti kost i to je sada već pri kraju.

 

Preuzeto sa: startit.rs