Na ovom događaju svi prisutni imaće priliku da se upoznaju sa pojmom i primenom 3D štampe, svim njenim prednostima i ograničenjima. Predavač na predavanju i radionici biće Luka Štilić.

U prvom delu, tokom predavanja, predavač će otkriti koje su to prednosti i mane 3D štampe. Osvrnuće se na to kako je 3D tehnologija idealna za prototajping, ali i samu izradu funkcionalnih delova. Međutim, Luka će nam skrenuti pažnju i na sva ograničenja ove tehnologije, kao i na činjenice koje bi trebalo da poznajemo pre njene upotrebe, kako bismo, kada je to potrebno i pametnije, ipak primenili klasične metode proizvodnje delova.

Nakon ovog dela, biće reči o različitim tehnologijama 3D štampe, s posebnim osvrtom na FDM tehnologiju, kao najpristupačniju i ujedno najzastupljeniju.

U drugom delu večeri, tokom radionice, Luka će na praktičnim primerima pokazati kako funkcioniše sam proces pripreme modela za štampu, ali i štampanja i kako to možemo upotrebiti u svom biznisu.

U okviru radionice, kroz praktičan rad pokriće i teme:

  • CAD softver — Zašto je dobro znati ovaj deo, kao i koje mogućnosti pruža u kombinaciji sa 3D štampom?
  • Priprema modela za štampu — o softverima koji se koriste i načinima na koji se koriste,
  • Mehaničke karakteristike, estetika, materijali — o različitim materijalima, njihovim karakteristikama

Ovaj događaj je deo projekta XBIT koji u Srbiji partnerski sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, u okviru IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije u periodu od 2014. do 2020. godine.

Predavač

Luka Štilić je zavšio Mašinski fakultet, a u toku studija se fokusirao na prozivodno mašinstvo. Na poslednjoj godini studija započeo je razvoj robota za Evropsko takmičenje iz robotike, kao član APE Robotics tima. To je ujedno bio i njegov prvi dodir sa 3D štampom. Nakon završenog fakulteta dve godine je radio u 3D printing hubu, sa više različitih tehnologija 3D štampe/aditivne proizvodnje. Trenutno poseduje svoj 3D štampač i želi da podeli znanje sa drugima.

Prijava

Događaj će biti održan 16. aprila sa početkom u 17 časova u inđijskom Startit Centru, koji se nalazi u Vojvode Stepe 2 (pasaž). Za učešće na besplatnom predavanju i radionici svi zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem sledećeg upitnika. Moguće je prijaviti se samo za predavanje ili radionicu ili za ceo dogođaj. Broj mesta na radionici je ograničen na 20.